Staatssecretaris Timmermans in gesprek met vrachtwagenchauffeurs

Staatssecretaris Timmermans heeft gisteren in Barendrecht en Rotterdam over de transportsector gesproken.

In gesprek met vertegenwoordigers van Transport en Logistiek Nederland en Directeur Van den Boogaard van transportbedrijf Willi Betz zijn onder anadere voor- en nadelen van Europese regelgeving en beleid van verschillende lidstaten in de Europese Unie besproken. Daarna heeft Timmermans een stuk door de Rotterdamse havens meegereden in een vrachtwagen waarbij ook de chauffeur zijn mening gaf over de sector en vertelde over ervaringen langs de Europese wegen. In het Routiers truckersrestaurant Distripark Eemhaven sprak Timmermans uitgebreid met niet bij een groot bedrijf aangesloten chauffeurs, de zogenaamde vrije rijders.

In de gesprekken bleek bijvoorbeeld dat Oost-Europese chauffeurs praktisch niet als een werkelijk probleem wordt gezien. Het werkelijke aantal chauffeurs dat een tewerkstellingsvergunning hebben aangevraagd is te verwaarlozen (in 2006 bijvoorbeeld 165 op 95.000 chauffeurs in Nederland). Het is dus veel meer een probleem van perceptie.

Wat wel als een probleem wordt gezien is cabotage in andere Europese landen, het binnenlands vervoeren door buitenlandse transporteurs. Er zijn landen in de Europese Unie die binnenlandse transporteurs voortrekken bij binnenlands vervoer, terwijl vrij verkeer juist elke transporteur in Europa de mogelijkheid geeft werk aan te nemen.

Daarnaast zijn de voordelen van Europabrede harmonisering van documenten en autokeuringen besproken. Ook het fileprobleem kwam uiteraard aan bod. Een ander onderwerp was de grote aandacht voor milieumaatregelen.