Start architectuurwedstrijd Internationaal Strafhof

Voor de nieuwbouw van het Internationaal Strafhof (ICC), dat in 2014 gereed moet zijn, kunnen architecten wereldwijd sinds maandag ontwerpen naar het ICC insturen. Het ICC wordt gebouwd op de plaats van de Alexanderkazerne in Den Haag.

Een internationale architectuurwedstrijd moet een gebouw opleveren dat symbool staat voor de doelstellingen van het hof. Inzenders moeten vóór 1 april hun ontwerpen insturen (zie link onderaan bericht voor meer informatie). De jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Mels Crouwel, bestaat uit gerenommeerde architecten uit verschillende landen, afgevaardigden van de verdragspartijen van het strafhof, vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag en vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Internationaal Strafhof is op dit moment tijdelijk gehuisvest op verschillende locaties in Den Haag. Vestiging van dit hof in Den Haag is voor Nederland een belangrijke stap in de ontwikkeling van Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld.

Het Internationaal Strafhof is een onafhankelijke rechtbank die zich richt op de berechting van personen die worden beschuldigd van ernstige internationale misdrijven als genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, en oorlogsmisdrijven.