Stichting vraagt Koenders hulp voor Somalische kinderen

Een Somalische stichting bood vanochtend een petitie aan aan minister Koenders waarin ze aandacht vraagt voor de gevolgen van geweld voor Somalische kinderen.

De stichting Karti ("moed" in het Somalisch) vraagt Nederland in de petitie samen met andere Europese lidstaten een coalitie te vormen die zich inzet voor geweldloosheid en sociale veiligheid in het land. Minister Koenders heeft de petitie in ontvangst genomen. Hij deelt de zorgen van Karti over de humanitaire situatie van kinderen in Somalië. Ook de situatie van vrouwen in het land noemde hij zorgelijk. Koenders zegde toe de petitie zo snel mogelijk te beantwoorden.

Zuid- en centraal Somalië worden geplaagd door gevechten tussen de overgangsregering, gesteund door Ethiopië, en opposanten van de regering. Hevige gevechten in maart en april dwongen 400.000 mensen de hoofdstad Mogadishu te verlaten. Een rapport van de VN-veiligheidsraad van afgelopen mei schetst een somber beeld van de positie van Somalische kinderen.

Nederland gaf de afgelopen jaren jaarlijks ongeveer vier miljoen euro aan noodhulp. In 2006 is dat incidenteel verhoogd naar elf miljoen in verband met droogte en overstromingen. Vanwege de instabiele humanitaire situatie in het land heeft Nederland het budget voor Somalië voor 2007 verhoogd naar vijf miljoen.