Strijd tegen klimaatverandering grootste uitdaging van de eeuw

'De strijd tegen klimaatverandering is de grootste uitdaging van deze eeuw'. Dat zei minister Koenders dinsdag bij de presentatie van het Human Development Report 2007/2008: Fighting climate change: human solidarity in a divided world.

Uit het rapport blijkt dat de gevolgen van de klimaatverandering het grootst zijn voor ontwikkelingslanden. Het aantal mensen dat wordt getroffen door rampen als overstromingen zal aanzienlijk toenemen. 'Er moet daarom extra geld vrijgemaakt worden voor ontwikkelingslanden, maar dat mag niet ten koste gaan van de gewone ontwikkelingshulp', aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). 'Er moet een nieuw financieringsmechanisme komen dat moet worden betaald uit belastingen of heffingen, uitgaande van het principe dat de vervuiler betaalt'.

De Nederlandse regering heeft de komende vier jaar 500 miljoen extra beschikbaar gesteld voor klimaatbeheer en duurzame energie in ontwikkelingslanden.

Het rapport verschijnt aan de vooravond van de Klimaattop op Bali waar onderhandeld wordt over een nieuw VN-verdrag over klimaatverandering. Voor Nederland zijn minister Cramer van VROM en minister Koenders aanwezig.