Timmermans: Achterblijvende justitiële hervormingen in Bulgarije en Roemenië zorgwekkend

Staatssecretaris Timmermans maakt zich zorgen over de voortgang van de hervormingen van het rechtssysteem in de twee jongste EU-lidstaten, Bulgarije en Roemenië. Hij reageert daarmee op twee maandag verschenen voortgangsrapportages, waarin de Europese Commissie concludeert dat beide landen nog niet voldoen aan de Europese normen voor goed bestuur.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, is ten aanzien van Bulgarije vooral kritisch over de bestrijding van corruptie op hoog politiek en ambtelijk niveau en van georganiseerde misdaad. Ook Roemenië moet volgens de Commissie meer doen om corruptie op hoog niveau aan te pakken. Daarnaast is de hervorming van het rechtssysteem een belangrijk aandachtspunt. Het rapport wijst specifiek op de capaciteit van het justitiële apparaat en het grote aantal vacatures bij het openbaar ministerie.

Timmermans noemt de conclusies over de twee jongste EU-lidstaten verontrustend. “EU-lidmaatschap brengt de verplichting met zich mee dat deze lidstaten serieus werk maken van de afgesproken hervormingen.” Timmermans heeft vorige week en marge van zijn bezoek aan de Bulgaarse kindertehuizen ook met zijn ambtgenoot Grancharova gesproken over de problematiek van corruptie en georganiseerde misdaad. De staatssecretaris wil zowel Bulgarije als Roemenië blijven ondersteunen bij het verbeteren van hun justitieel apparaat.

Bulgarije en Roemenië zijn op 1 januari 2007 toegetreden tot de Europese Unie. Daarbij is afgesproken dat beide landen op het gebied van corruptie en georganiseerde misdaad een extra inspanning leveren. Ook moeten ze juridische hervormingen doorvoeren. Bulgarije en Roemenië krijgen hierbij ondersteuning van zowel de Europese Commissie als de EU-lidstaten. Ook Nederland heeft hier de afgelopen jaren substantieel aan bijgedragen.