Timmermans: Annapolis geeft hoop op vrede in het Midden-Oosten

“Annapolis geeft hoop en optimisme voor een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen”. Dat zei staatssecretaris Timmermans na afloop van de Midden-Oostenconferentie die dinsdag plaatsvond in het Amerikaanse Annapolis.

“De Israëlische premier Olmert en de Palestijnse president Abbas hebben in Annapolis duidelijke handreikingen gedaan”, stelde Timmermans (Europese Zaken). “Dit is een belangrijke nieuwe stap op weg naar een duurzame vrede in het Midden Oosten, maar er is nog een lange weg te gaan. Het is een ingewikkeld proces.”

Ook minister Verhagen (Buitenlandse Zaken), die zelf niet in Annapolis aanwezig kon zijn, is blij met het succesvolle verloop van de conferentie. “De aanwezigheid van de Europese Unie, Rusland, China, de Verenigde Naties en alle belangrijke Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië en Syrië, geeft aan dat er brede steun is voor het vredesproces”, aldus Verhagen.

In Annapolis spraken de Israëlische premier Olmert en de Palestijnse president Abbas hun oprechte wil uit om voor het einde van 2008 een vredesakkoord te sluiten. In een gezamenlijke verklaring, die werd voorgelezen door president Bush, staat dat Israël en de Palestijnen gaan onderhandelen over de stichting van een Palestijnse staat. Ook moet het vredesakkoord een oplossing bieden voor moeilijke kwesties als grenzen en nederzettingen, de status van Jeruzalem, Palestijnse vluchtelingen, veiligheid en water.