Timmermans biedt Bulgaarse jeugdzorg Nederlandse expertise aan

Nederlandse expertise kan een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteitsverbetering van de jeugdzorg in Bulgaarse tehuizen. Dat zei staatssecretaris Timmermans vrijdag in Bulgarije, waar hij onder andere het kindertehuis in Mogilino bezocht.

Het kindertehuis zal worden gesloten, maar tot die tijd werken Unicef, NGO's, lokale en nationale autoriteiten nauw samen om de situatie voor de kinderen in dit tehuis te verbeteren.

Timmermans (Europese Zaken) sprak afgelopen maandag in Brussel met zijn Bulgaarse ambtgenoot Grancharova over de situatie in de Bulgaarse kindertehuizen. Aanleiding daarvoor was de documentaire "Bulgaria's abandoned children', die ernstige misstanden liet zien in het tehuis in Mogilino. De documentaire, die vorig jaar september voor het eerst te zien was bij de BBC, leidde ook in Bulgarije tot grote politieke en maatschappelijke verontwaardiging.

Timmermans ging in op de uitnodiging van Grancharova om naar Bulgarije te komen en met eigen ogen te zien hoe de Bulgaarse jeugdzorg zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld."Er is op beleidsniveau al veel gebeurd maar in de dagelijkse praktijk valt nog veel te verbeteren", aldus Timmermans, die vrijdag verschillende jeugdinstellingen bezocht. Hij sprak daarbij onder andere met het Bulgaarse Agentschap voor Kinderbescherming en UNICEF.

Een deskundige van het ministerie voor Jeugd en Gezin reisde met Timmermans mee om te inventariseren waar een Nederlandse bijdrage het meest zinvol is. Timmermans kondigde aan dat er een uitgebreidere expertmissie zal komen om meerjarige kennisuitwisseling met Nederlandse (semi-)overheidsinstellingen op te zetten.

Nederland heeft de afgelopen jaren voortdurend aandacht gevraagd voor de sociale situatie in Bulgarije en de omstandigheden waarin kinderen - vaak door hun ouders verlaten - in tehuizen en opvangcentra leven. Ook heeft Nederland projecten en maatschappelijke organisaties ondersteund die een bijdrage leveren aan de kwaliteitsverbetering van de jeugdzorg.

Timmermans wil de Bulgaarse regering ook in de komende jaren blijven ondersteunen om de Bulgaarse jeugdzorg naar een hoger plan te tillen. "De uitvoering van het nieuwe beleid vergt een omslag in het denken en training van de betrokken organisaties en staf. Het is belangrijk dat hier op politiek niveau aandacht voor blijft.", aldus de staatssecretaris.