Timmermans brengt officieel bezoek aan Italië

Staatssecretaris Timmermans bracht maandag een officieel kennismakingsbezoek aan Italië. Hij sprak met verschillende leden van de nieuwe Italiaanse regering, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini.

Timmermans en Frattini blikten onder andere vooruit op het Franse EU-voorzitterschap dat vandaag van start is gegaan. Ze spraken over de belangrijkste kwesties die het komende halfjaar op de Europese agenda staan, zoals de ratificatie van het Verdrag van Lissabon, de samenwerking met de landen in het Middellandse Zeegebied, de Westelijke Balkan en betrekkingen tussen de EU en Rusland.

Over het Ierse ‘nee’ tegen het Verdrag van Lissabon waren Timmermans en Frattini het eens dat Ierland de tijd moet krijgen om met voorstellen voor een oplossing te komen. Bij het bepalen van de vervolgstappen zagen beide bewindspersonen een belangrijke rol weggelegd voor het Franse voorzitterschap. “En in de tussentijd is het essentieel dat de ratificatieprocedures in de andere EU-lidstaten doorgaan”, benadrukte Timmermans. Zowel Nederland als Italië streven ernaar de parlementaire goedkeuringsprocedures voor het einde van de zomer af te ronden.

Verder spraken Timmermans en Frattini hun steun uit voor de prioriteiten van het Franse voorzitterschap. Frankrijk wil in dit halfjaar concrete resultaten behalen op terreinen als asiel en migratie, Europese defensiesamenwerking, de hervorming van het gemeenschappelijke landbouwbeleid, terwijl ook het energie en klimaat hoog op de prioriteitenlijst staan. “Italië en Nederland hechten beide veel belang aan een Europese aanpak van het energie- en klimaatvraagstuk”, aldus Timmermans.

Tijdens zijn bezoek sprak Timmermans ook met andere leden van de Italiaanse regering, waaronder de staatssecretarissen Ronchi (Europese Zaken), Giro (Cultuur) en Crimi (Sport). Met de laatste besprak Timmermans het Nederlands-Franse memorandum over Sport. Crimi onderschreef de doelstellingen die hierin worden verwoord en stelde voor om later dit jaar een internationale bijeenkomst te organiseren om verder te praten over de positie van sport in Europa.