Timmermans: Bulgarije en Roemenië moeten meer resultaten boeken

Staatssecretaris Timmermans heeft de Bulgaarse en de Roemeense regering laten weten dat er vorderingen moeten worden geboekt bij de bestrijding van corruptie en het hervormen van het rechtssysteem. ‘Dit is echt de laatste waarschuwing’, aldus Timmermans.

Zowel Bulgarije als Roemenië heeft het afgelopen halfjaar te weinig vooruitgang geboekt bij de bestrijding van corruptie en het hervormen van de rechtspraak. Voor Bulgarije geldt dat ook de aanpak van georganiseerde misdaad en de omgang met Europese gelden tekort schieten. ‘Daar moet nu echt verbetering in komen’, aldus Timmermans.

Afgelopen juli kwam de Europese Commissie met kritische voortgangsrapporten over de vorderingen die Bulgarije en Roemenië op deze terreinen hebben geboekt. ‘Die boodschap is in beide landen hard aangekomen’, aldus Timmermans. ‘Er is een duidelijk gevoel van urgentie om dingen te veranderen. Die politieke wil moet de komende tijd worden vertaald naar concrete resultaten.’

Om dat te realiseren heeft Timmermans beide landen ondersteuning aangeboden bij het doorvoeren van de benodigde hervormingen. ‘Nederland is altijd het meest kritisch, maar ook het meest betrokken. Ik heb de Bulgaarse en Roemeense regeringen laten weten dat Nederland waar nodig de helpende hand zal bieden’, aldus de staatssecretaris.

Vooral in Roemenie zag Timmermans ook positieve ontwikkelingen, bijvoorbeeld bij het terugdringen van corruptie op lager niveau. ‘In Roemenië komt de verandering van onderop. Daar is inmiddels een welvarende middenklasse ontstaan die de corruptie niet meer pikt. Maar een trap veeg je van boven schoon’, aldus Timmermans. 'Om corruptie aan de top aan te pakken is nieuwe wetgeving niet voldoende, maar is ook een cultuuromslag nodig. Het is een kwestie van lange adem. Maar in de tussentijd moet Roemenië wel resultaten laten zien.’