Timmermans: Europees klimaatbeleid ook zaak van gemeenten

“Een ambitieus Europees klimaatbeleid heeft alleen kans van slagen als het succesvol wordt vertaald naar maatregelen op gemeentelijk niveau.” Dat zei staatssecretaris Timmermans vandaag in Aken in zijn toespraak voor de 16e internationale klimaatconferentie van de Climate Alliance.

De Climate Alliance is een Europees netwerk van bijna 1450 €pese gemeenten en regio's, die zich samen inzetten voor een effectief klimaat- en milieubeleid.

In zijn toespraak benadrukte Timmermans het belang van lokale en regionale initiatieven om de klimaatverandering tegen te gaan. "Echte resultaten op het gebied van klimaat kunnen pas worden bereikt als maatregelen in de dagelijkse praktijk worden toegepast. De betrokkenheid van gemeenten en provincies is daarvoor essentieel.", aldus Timmermans.

Timmermans benadrukte dat overheden, zowel nationaal als lokaal, een plicht hebben om burgers te overtuigen van de noodzaak van duurzaamheid en energiebesparing. "De verschillende overheden moeten daarbij het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld door te investeren in innovatieve projecten op het gebied van hernieuwbare energie. Deze bijeenkomt biedt de kans om van elkaar te leren en de regionale samenwerking te versterken "

Tijdens de conferentie in Aken onderschreven vertegenwoordigers van bijna honderd Europese gemeenten het zogenaamde "Convenant van burgemeesters", een overeenkomst waarin ze zich committeren aan het verminderen van de uitstoot van CO2 met twintig procent in 2020. "Een belangrijke signaal dat het Europees klimaatbeleid op lokaal niveau wordt opgepakt.", aldus Timmermans.