Timmermans gaat met Europa ‘back to school’

Met een gastcollege op zijn oude middelbare school, het Bernardinuscollege in Heerlen, gaf staatssecretaris Timmermans maandag het startschot voor het project ‘EU back to school’.

Timmermans (Europese Zaken) vindt het belangrijk om met scholieren in gesprek te gaan over Europa en te laten zien waarom de Europese Unie belangrijk is voor hun toekomst. “Het is verfrissend om te horen hoe jongeren over Europa denken. Voor jonge mensen ís Europa er gewoon. Ze zijn open en pragmatisch, maar staan er ook bijzonder kritisch tegenover. De vraag die hen vooral bezighoudt is, wat kan Europa nu werkelijk voor mij betekenen?”

Op het Bernardinuscollege discussieerde Timmermans met de leerlingen vooral over de manier waarop Europa kan bijdragen aan het oplossen van problemen in het dagelijkse leven, zoals grensoverschrijdende criminaliteit, dure treinkaartjes en taalbarrières. “Op veel van deze terreinen hebben we in de EU al veel bereikt. De resultaten zijn positief, maar mensen kunnen zich er geen beeld van vormen. We moeten beter zichtbaar maken wat we in Europa doen”, aldus Timmermans.

’s Middags gaf Timmermans een tweede gastcollege aan leerlingen van de Scholengemeenschap Den Haag Zuidwest. Daarbij ging de discussie vooral over culturele verscheidenheid in Nederland en Europa. “De Europese Unie leert ons dat culturele verschillen geen bedreiging zijn, maar onze samenleving juist verrijken. Leven in verschillende landen en met verschillende culturele identiteiten, dat is volgens mij de essentie van het moderne Europa”, aldus Timmermans.

Naast Timmermans bezochten ook ruim driehonderd Nederlandse EU-ambtenaren uit Brussel, Straatsburg en Luxemburg hun oude middelbare school in Nederland, om een gastcolleges te geven over Europa. Zij vertelden de scholieren over hun werk en ervaringen in Europa en gaven de leerlingen zo een beeld van de dagelijkse praktijk van de Europese Unie.

Ter afsluiting van ‘EU back to school’ beantwoordde Timmermans samen met Ludolf van Hasselt (Vertegenwoordiger van de Europese Commissie) vragen van schoolkrantredacteuren tijdens een persconferentie in Nieuwspoort. “Met ‘EU back to school’ hebben we vandaag ruim 11.000 scholieren op meer dan 200 scholen in heel Nederland bereikt. Daarmee hebben we het debat over Europa een flinke impuls gegeven”, benadrukte Timmermans.