Timmermans geeft masterclass over nieuw EU-verdrag

Hoe is het Verdrag van Lissabon tot stand gekomen? En hoe heeft Nederland zich opgesteld in de onderhandelingen? Staatssecretaris Timmermans gaf dinsdag tijdens een masterclass voor journalisten en redacteuren antwoord op deze en andere vragen over het nieuwe EU-verdrag.

Timmermans gaf tijdens de masterclass vooral uitleg over de totstandkoming van het nieuwe EU-verdrag. Daarbij kwamen vragen aan de orde als ‘hoe gaat het onderhandelingsproces in zijn werk?’ en ‘hoe heeft Nederland met andere lidstaten onderhandeld om tot het huidige resultaat te komen?’. Ook ging Timmermans in op de rol die de media speelt in de publieke discussie over het nieuwe verdrag.

De masterclass is een initiatief van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, in samenwerking met het Genootschap van Hoofdredacteuren. Doel van de bijeenkomst is redacteuren en journalisten van kranten, weekbladen en tv-journaals te informeren over de inhoud en structuur van het nieuwe verdrag, en de betekenis ervan voor Nederland.

Op donderdag 13 december zullen de regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten het nieuwe Europese Hervormingsverdrag in Lissabon ondertekenen. Namens Nederland zullen premier Balkenende en minister Verhagen hun handtekening onder het verdrag zetten.