Timmermans in gesprek met Europese sportbonden

Staatssecretaris Timmermans bracht vandaag samen met zijn Franse ambtgenoot Jean-Pierre Jouyet een bezoek aan de UEFA in het Zwitserse Nyon. Op uitnodiging van UEFA-voorzitter Michel Platini spraken de bewindslieden met vertegenwoordigers van Europese sportbonden over een betere bescherming van de sport in Europa.

Timmermans benadrukte dat elke mogelijkheid moet worden benut om sport te cultiveren en te stimuleren. “Naast alle andere voordelen van sport, is sport belangrijk voor het versterken van de sociale cohesie in een land.”

Tijdens de bijeenkomst is gesproken over de bescherming van jonge sporters, de ontwikkeling van Europese regels voor sportmakelaars, beheer van sportclubs en over gecombineerde opleidingen voor jonge sporttalenten. “Gecombineerde opleidingen voor jonge sporters zijn belangrijk. Hiermee krijgen deze toptalenten de mogelijkheid om hun sportcarrière te combineren met een maatschappelijke carrière”, aldus Timmermans.

De bijeenkomst in Nyon volgde op het gezamenlijke sportmemorandum dat Nederland en Frankrijk in oktober 2007 presenteerden. Daarin sporen zij de Europese Commissie aan om met maatregelen te komen om het karakter van de sport in de Europese Unie te behouden. Het gaat dan onder andere om bescherming van de nationale competities tegen commerciële belangen en de invloed van de markt.

Tijdens de bijeenkomst onderschreven de sportbonden voor volleybal, rugby, hockey, handbal, basketbal en voetbal dit Nederlands-Franse initiatief. UEFA-voorzitter Platini verklaarde: “Sport is about friendship, about universal values. Sport is not a commercial activity like any other. Therefore it is our common goal to give sports the unique position it is entitled to.”

Timmermans en Jouyet riepen de sportbonden op om met concrete voorstellen te komen voor maatregelen om de positie van sport in de Europese Unie te versterken. Deze voorstellen kunnen dan tijdens het Franse EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2008 verder worden uitgewerkt.