Timmermans naar Westelijke Balkan

Staatssecretaris Timmermans brengt maandag en dinsdag een werkbezoek aan Slovenië, Servië en Kroatië.

Timmermans vertrekt maandagochtend naar Ljubljana, waar hij een ontmoeting heeft met de Sloveense staatssecretaris voor Europese Zaken, Janez Lenarcic. Zij zullen onder andere spreken over het aankomende Sloveense EU-voorzitterschap en hoe Nederland Slovenië daarbij kan assisteren.

’s Middags reist Timmermans door naar Servië, waar hij onder andere spreekt met de Servische President Boris Tadic. Timmermans zal zich daarbij op de hoogte stellen van de inspanningen die Servië verricht om aansluiting te vinden bij de EU. Verder zullen de bewindslieden van gedachten wisselen over mogelijkheden om de politieke en economische betrekkingen tussen Nederland en Servië te versterken.

Op dinsdag discussieert Timmermans op de Universiteit van Belgrado met studenten over actuele onderwerpen als het nieuwe Europese Verdrag en de uitbreiding van de EU. Later die dag reist de staatssecretaris door naar Kroati ë. Hij zal daar onder andere met de minister van Buitenlandse Zaken, mw. Grabar Kitarovic, spreken over de toetredingsperspectieven van Kroatië en de vorderingen die het land heeft gemaakt sinds het in 2004 werd benoemd tot kandidaat-lidstaat van de EU.