Timmermans neemt boek 'Duitsers onder de Nederlanders' in ontvangst

“De Nederlands-Duitse relaties zijn beter dan iemand ooit had durven denken. ” Dat zei staatssecretaris Timmermans vrijdag op de residentie van de Duitse Ambassadeur in Den Haag bij de presentatie van het boek 'Duitsers onder de Nederlanders'.

Timmermans (Europese Zaken) nam het eerste exemplaar van het boek in ontvangst uit handen van de schrijver Ad Vaessen. In zijn toespraak gaf Timmermans zijn visie op de Nederlands-Duitse verhoudingen en de culturele overeenkomsten en verschillen tussen beide landen. “Culturele verschillen zijn nog altijd aanwezig, maar leiden nu tot creativiteit in plaats van tot problemen”, aldus Timmermans.

In het boek “Duitsers onder de Nederlanders” beschrijft Vaessen de ervaringen van Duitsers, jong en oud, die in Nederland wonen. In een reeks portretten van onder andere de bij de presentatie aanwezige voetballer Simon Cziommer, laat hij zien hoe de overgebleven spanningen tussen Nederlanders en Duitsers in hun optiek tot uiting komen. Ook belicht hij de vraag welke rol de Tweede Wereldoorlog nu nog speelt.

Ad Vaessen was van 1994 tot 2003 Duitslandcorrespondent voor het AD en woonde achtereenvolgens in Bonn en Berlijn. Momenteel is hij voor diezelfde krant redacteur Europa.