Timmermans: Noordelijke energiesector toonaangevend in Europa

“Ik ben onder de indruk van de veelbelovende initiatieven die in Noord-Nederland worden ontplooid op het gebied van duurzame energietechnologie. ” Dat zei staatssecretaris Timmermans woensdag tijdens zijn eendaagse werkbezoek aan Leeuwarden en Groningen.

Timmermans’ werkbezoek aan Leeuwarden en Groningen stond vooral in het teken van ontwikkelingen in de Noord-Nederlandse energiesector.

In dit kader bracht Timmermans (Europese Zaken) een bezoek aan het Leeuwardense Wetsus Topinstituut voor Watertechnologie. In dit onderzoeksinstituut werken bedrijven en kennisinstellingen samen aan duurzame oplossingen voor de wereldwaterproblematiek. “Wetsus werkt aan nieuwe en veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van watertechnologie. Het instituut wil uitgroeien tot een 'European Centre of Excellence' op watergebied. Ik help graag bij het realiseren van die Europese ambitie.”, aldus Timmermans.

Daarna ging Timmermans door naar Groningen, waar hij onder andere Gasterra bezocht. Als internationaal opererende handelsonderneming in aardgas is GasTerra een belangrijke speler op zowel de Nederlandse als de Europese energiemarkt. Timmermans sprak met directeur Gertjan Lankhorst over de betrekkingen met Rusland. “Ik ben het met GasTerra eens, dat een structurele relatie op energiegebied zowel voor Rusland als de Europese Unie van groot belang is.”, stelde Timmermans.

Tot slot ging Timmermans naar Energy Valley, het platform waarin bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstanties samenwerken aan de ontwikkeling van een duurzame energiesector in Noord-Nederland. Timmermans gaf aan trots te zijn op de gedegen manier waarop men bij Energy Valley nadenkt over de energievraagstukken van morgen.