Timmermans ontmoet Portugese staatssecretaris voor Europese Zaken

Op donderdag heeft staatssecretaris Timmermans met zijn Portugese collega-staatssecretaris, Manuel Lobo Antunes het programma van het Portugese EU voorzitterschap besproken.

Tijdens een Clingendael conferentie in Den Haag gingen zij daarna dieper in op de prioriteiten van het Portugese voorzitterschap en waren er vragen uit het publiek.

Het belangrijkste doel van Portugal is de totstandkoming van een nieuw Europees verdrag. Antunes wil de juridische uitwerking van het overeengekomen verdrag zo snel mogelijk wordt afgerond. Timmermans stemde daarmee in en verklaarde dat een nieuw verdrag essentieel is voor de nieuwe problemen waar de Unie voor staat. “Verdragen lossen geen problemen op maar zijn wel noodzakelijk voor het functioneren van een Unie die die problemen wél kan oplossen.” De staatssecretaris voegde daaraan toe dat het tijd was om met meer nadruk te wijzen op de voordelen van de EU. “Het is tijd dat wij stoppen met fluisteren over Europa. Het grootste succes was wel het beëindigen van de deling van Europa. In de toekomst moeten we ons richten op het sociale gezicht van Europa om de angst voor globalisering weg te nemen.”

Antunes omschreef ook andere prioriteiten van het voorzitterschap: verbeteren van de relaties met bijvoorbeeld Brazilië, Afrika en de mediterrane landen.

De relatie met Afrika is onder andere belangrijk vanwege de grote immigratiegolf vanuit Afrika. Deze ontwikkeling heeft effect op het asiel- en immigratiebeleid van alle lidstaten. Timmermans benadrukte dan ook dat hij dit niet als een louter mediterraan probleem ziet. “Er is een alomvattende strategie nodig voor het oplossen van deze problemen.” Een deel van die oplossingen moeten ook gevonden worden in het verbeteren van de levensomstandigheden op het Afrikaanse continent, “we moeten Afrika helpen hun grote potentieel zelf te ontwikkelen”, verklaarde hij.