Timmermans ontvangt Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Rupel

Staatssecretaris Timmermans sprak dinsdag met de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken, Dimitrij Rupel, over de prioriteiten van Slovenië voor het voorzitterschap van de Europese Unie.

Daarna gaf minister Rupel op het Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael de traditionele EU-voorzitterschapsspeech. Hij belichtte daarbij de vijf prioriteiten die de Sloveense regering heeft gesteld voor het EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2008.

Slovenië zal zich vooral inzetten voor spoedige ratificatie van het Verdrag van Lissabon. Daarnaast wil Slovenië de economische groei en werkgelegenheid in Europa stimuleren en het Europese perspectief van landen op de Westelijke Balkan versterken. Ook het realiseren van de Europese ambities op het gebied van klimaat en energie staat bij de Sloveense regering hoog op de agenda. Ten slotte krijgt de dialoog tussen verschillende volkeren en culturen het komende half jaar veel aandacht.

Timmermans (Europese Zaken) reageerde instemmend op de toespraak van Rupel. Ten aanzien van het klimaat benadrukte hij dat “er nu een momentum is om de nodige maatregelen door te voeren, omdat de bevolking ook beseft dat er politieke besluiten moeten worden genomen”. Ook voegde hij een punt toe aan de Sloveense voorzitterschapsagenda. “Er is de noodzaak voor een gezamenlijk energiebeleid in de EU. Op wereldschaal bezien hebben Rusland en de EU hebben elkaar namelijk hard nodig”, aldus Timmermans.