Timmermans opent literatuurfestival Winternachten

Staatssecretaris Timmermans opent donderdagavond in de Nieuwe Kerk in Den Haag het internationale literatuurfestival Winternachten.

Timmermans (Europese Zaken en Internationaal Cultuurbeleid) spreekt zich daarbij uit voor de gedachte dat in Nederland de luiken weer open moeten en dat kunst daarin een breekijzer kan zijn: “Ik geloof in de kracht van verhalen, om die ‘closing of the Dutch mind’ open te breken”.

Winternachten vindt dit jaar voor de dertiende keer plaats en heeft dit jaar als thema ‘Spookschip de wereld’, over angst en hoop. Timmermans heeft al meerdere malen aangegeven zich zorgen te maken over het gebrek aan zelfvertrouwen in de Nederlandse samenleving. “Onzekerheid leidt tot conservatisme, tot een in zichzelf gekeerd zijn. We moeten de luiken weer openzetten”, aldus Timmermans.

Volgens Timmermans begint dat niet noodzakelijkerwijs bij culturele uitwisseling en cultureel erfgoed over de grens. “Het begint ook dichtbij huis, met de verhalen van onze ouders en grootouders, de verhalen van iedereen waarmee wij opgroeien en waarmee wij vriendschappen sluiten. Want verhalen maken ons tot wie wij zijn”.

Naast Timmermans houdt ook de Haagse wethouder voor Cultuur en loco-burgemeester Jetta Klijnsma bij deze gelegenheid een toespraak. Daarna is het aan de Turkse schrijfster Elif Shafak om de Winternachtenlezing te geven.