Timmermans opent Nederlands-Vlaams cultuurfestival LOW in Boedapest

Staatssecretaris Timmermans opende vrijdag het Nederlands-Vlaamse cultuurfestival LOW in de Kunsthal in Boedapest. Hij deed dat samen met de Vlaamse minister voor Cultuur, Geert Bourgeois, en de Hongaarse minister voor Economie en Transport, Csaba Kákosy.

Timmermans (Internationaal Cultuurbeleid) roemde de creatieve kracht die sinds de val van de muur in 1989 is losgebarsten in de Hongaarse hoofdstad. “ Boedapest heeft de potentie van een culturele metropool”, zei Timmermans. Het LOW Festival noemde hij een evenement dat uniek is in zowel de omvang als de opzet. “De programmering is volledig in handen van Hongaarse curators. Met een uitgebreide selectie hedendaagse beeldende kunst, muziek, dans, theater, literatuur, film en design schetsen zij een uitstekend beeld van de culturele rijkdom die Nederland en Vlaanderen te bieden hebben.”, aldus de staatssecretaris.

Het LOW Festival, de naam refereert aan 'the low countries', is een initiatief van de Nederlandse ambassade en de Vlaamse vertegenwoordiging in Boedapest. Met meer dan 150 voorstellingen op tal van locaties in Boedapest en Pécs is dit het grootste festival van Nederlandse en Vlaamse cultuur dat ooit in het buitenland is georganiseerd. Doel van het LOW Festival is het Hongaarse publiek kennis te laten maken met de Nederlandse en Vlaamse hedendaagse cultuur. Daarnaast beoogt het de culturele samenwerking tussen Nederland, Vlaanderen en Hongarije verder te versterken.

Voorafgaand aan de opening had Timmermans een ontmoeting met het culturele middenveld van Boedapest. Locatie voor deze ontmoeting was de A38, een afgekeurd Oekraïens vrachtschip dat is omgevormd tot een multidisciplinair cultureel centrum. Timmermans praatte met Hongaarse en Nederlandse cultuurmakers die betrokken zijn bij het LOW Festival. Ook sprak hij met vertegenwoordigers van de A38 over hun vernieuwende culturele initiatieven en de samenwerking met de Amsterdamse Melkweg en benadrukte daarbij het belang van culturele uitwisselingen tussen Nederland en Hongarije. “The Netherlands and Hungary are linked through centuries of political and cultural relations. It is important to highlight these strong links through contemporary cultural exchanges organised by A38 and the Melkweg.”, aldus de staatssecretaris.