Timmermans opent seminar 'Czech-Nether-Lands'

Staatssecretaris Timmermans opende woensdag in Praag het seminar 'Czech-Nether-Lands', ter nagedachtenis aan de Praagse Lente van 1968, dit jaar precies veertig jaar geleden.

In zijn openingswoord herinnerde Timmermans (Europese Zaken) aan de Praagse Lente van 1968. In dat kader prees hij de aanwezige Tsjechische Nederlanders, waaronder televisie- en radiopresentator Martin Simek, oud-politicus Boris Dittrich en de voormalig dissidenten Tomas Vrba en Jan Urban, voor hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving. “Ik heb vage herinneringen aan dat land in het hart van Europa dat werd vernietigd door de Sovjets. We accepteerden het, want wat konden we eraan doen? Ik heb een gemengd gevoel van schaamte over onze reactie op de gebeurtenissen van 1968 en dankbaarheid jegens al die mensen die naar Nederland vluchtten en hebben bijgedragen aan de Nederlandse samenleving”, aldus Timmermans.

Ook aanwezig was Minister van Staat Max van der Stoel, die door Timmermans werd verwelkomd als "de man die mij alles heeft geleerd". Van der Stoel was in 1977 de eerste westerse politicus die na de Russische inval van 1968 naar Tsjecho-Slowakije ging en steun betuigde aan de leiders van de dissidentenbeweging Charta 77.

Tijdens het seminar gingen Tsjechische Nederlanders en Nederlandse Tsjechen met elkaar in discussie over thema’s als migratie, integratie en identiteit. De deelnemers waren voornamelijk Tsjechen die in en na 1968 naar Nederland waren gevlucht. Zij spraken onder andere over hun ervaringen als vluchteling en de noodzaak om een nieuwe identiteit te ontwikkelen.

Volgens Martin Simek is die dubbele identiteit vooral een verrijking: “Ik zie het als een voordeel dat ik zowel Tsjech en Nederlander ben. Nu met het EK voetbal kan ik bijvoorbeeld duimen voor zowel het Tsjechische als het Nederlands elftal. Maar het belangrijkste is dat, als je iets wil bereiken in het leven je vooral jezelf blijft.”

Voorafgaand aan het symposium had Timmermans een ontmoeting met zijn Tsjechische ambtgenoot, vice-premier Alexandr Vondra. Daarbij kwamen actuele Europese kwesties als de voortgang van het Verdrag van Lissabon en het aankomende Tsjechische EU-voorzitterschap aan de orde. Timmermans bood Vondra daarbij Nederlandse ondersteuning aan bij de voorbereiding van het Tsjechische voorzitterschap, dat plaatsvindt in de eerste helft van 2009.