Timmermans opent tentoonstelling Dumas in Zuid-Afrika

Staatssecretaris Timmermans opende dinsdag in Johannesburg een tentoonstelling met werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Marlene Dumas. Hij deed dat tijdens zijn werkbezoek aan Zuid-Afrika van 4 tot en met 7 februari.

Marlene Dumas is in 1953 geboren in Zuid-Afrika en woont en werkt sinds 1976 in Amsterdam. Hoewel haar schilderijen al jaren wereldwijd beroemd zijn, is het voor het eerst dat Marlene Dumas een solotentoonstelling heeft in Zuid-Afrika, getiteld ‘Intimate Relations’. In deze tentoonstelling schetst Dumas een intiem en confronterend beeld van menselijke relaties. Ook haar familie speelt een belangrijke rol. Zo zijn er portretten te zien van haar ouma Tottie en illustraties bij brieven die zij in de afgelopen jaren aan haar moeder schreef.

Tijdens de opening prees Timmermans (Internationaal Cultuurbeleid) Marlene Dumas voor de wijze waarop ze culturele verschillen weet te overstijgen, door mensen de wereld door de ogen van een ander te laten zien. “We need to rediscover this ability to see the world through somebody elses eyes, to accept that there are different points of view.”, aldus Timmermans.

Woensdag spreekt Timmermans met de Zuid-Afrikaanse minister van Kunst en Cultuur, Zweledinga Pallo Jordan, over het gemeenschappelijke cultuurbeleid en de prioriteiten van het erfgoedbeleid. Nederland ondersteunt de Zuid-Afrikaanse culturele sector jaarlijks vanuit het programma Cultuur en Ontwikkeling met ongeveer 1 miljoen euro. Daarnaast hebben Nederland en Zuid-Afrika een overeenkomst om het Gemeenschappelijke Cultureel Erfgoed in Zuid-Afrika te behouden. Een voorbeeld is de ontsluiting van de VOC-archieven, die door de bewoners van Kaapstad worden gebruikt voor onder andere stamboomonderzoek.