Timmermans: Raad van Europa cruciaal voor de mensenrechten

Staatssecretaris Timmermans spreekt maandag in Straatsburg de parlementaire assemblee van de Raad van Europa toe en benadrukt daarbij het belang van deze organisatie voor het beschermen van de democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat in Europa.

In zijn toespraak maakt Timmermans (Europese Zaken) zich onder meer sterk voor de positie van de Roma minderheden in Europa. ”The Roma are probably the most vulnerable minority group in Europe and therefore require our special attention. Advancing Roma rights is a common responsibility of all Europeans.”, stelt Timmermans. Ook pleit Timmermans voor het respecteren van homorechten in Europa. “The human rights of gay’s and lesbians cannot be put into question because of religious beliefs or cultural differences. They should be respected at all times, by all members states of the Council of Europe”, aldus Timmermans.

Verder deed Timmermans een beroep op de parlementariërs van de Raad van Europa om consistent te zijn in de standpunten die zij uitdragen. “The Council of Europe can only be effective if what you say here, you also say at home. Both parliaments and governments should be consistent in the positions that they take, whether it is in Straatsburg, in Brussels or in their home countries”, aldus Timmermans.

Timmermans’ bezoek aan Straatsburg staat ook mede in het teken van het afscheid van René van der Linden als voorzitter van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Timmermans bedankt Van der Linden voor zijn jarenlange bijdrage aan het versterken van de interculturele dialoog op het Europese continent. Van der Linden draagt de voorzittershamer na drie jaar over aan de Spaanse senator Lluís Maria de Puig.

De Raad van Europa is een organisatie van 47 landen, die zich inzet voor het bevorderen van mensenrechten, democratie en de beginselen van de rechtsstaat in Europa. De parlementaire assemblee van de Raad van Europa telt 638 zetels, die worden bekleed door senatoren uit de 47 lidstaten. Namens Nederland zijn zeven leden van de Eerste Kamer afgevaardigd bij de Raad van Europa.