Timmermans: Servië moet toelatingscriteria strikt naleven

Staatssecretaris Timmermans sprak dinsdag met studenten van de Universiteit van Belgrado over de toekomst van Servië en de mogelijke toetreding tot de Europese Unie.

“It is my firm and deep conviction that if Serbia is to fulfil its destiny, it should join the European Union. Your responsibility is to fulfil this European destiny”. Dat zei staatssecretaris Timmermans dinsdag is een discussie met ruim vijfhonderd studenten van de Rechtenfaculteit van Belgrado. Timmermans vertelde waarom hij in Europa gelooft en sprak verder met de studenten over onderwerpen als visumproblematiek en de mogelijke toetreding van Servië tot de EU. Timmermans stelde dat de toekomst van het land in Europa ligt, maar wilde niet speculeren een datum waarop Servië bij de EU kan komen. “Het is eerst van belang dat Servië aan alle criteria voldoet en dan kijken we verder”, aldus de staatssecretaris, “maar Servië kan rekenen op Nederlandse steun bij het overwinnen van de obstakels”.

Maandag had staatssecretaris Timmermans al een ontmoeting met de Servische president Tadic, vice-premier Djelic, minister van Buitenlandse Zaken Jeremic en assistent-minister Delevic. Centrale thema in de gesprekken was de voortgang die Servië boekt bij zijn toenadering tot de EU. Van Servische zijde werd aangedrongen op concrete toezeggingen van Europese zijde die het toenaderingsproces tot de EU onomkeerbaar zouden maken. Benadrukt werd dat Servische burgers al zeven jaar lang wachten op witte rook uit Brussel. “Our citizens start to wonder whether the European promise is for real or whether it is a virtual carrot”, aldus Jeremic.

Timmermans onderstreepte het belang van het naleven door Servië van de voorwaarden om op termijn lid te kunnen worden van de EU. In dit verband noemde hij de uitlevering van onder andere Mladic. “It would give a momentous boost to Serbia’s European aspirations if you were to hand over those indicted war criminals”.

Het bezoek aan Belgrado maakt deel uit van een tweedaags werkbezoek dat de staatssecretaris aan achtereenvolgens Slovenië, Servië en Kroatië brengt.