Timmermans spreekt Slowaakse studenten toe

Staatssecretaris Timmermans spreekt in Bratislava met zijn Slowaakse collega ’s, geeft een lezing aan de Comenius Universiteit en woont een voorstelling bij van het Nederlands Danstheater.

Staatssecretaris Timmermans bezoekt Slowakije om kennis te nemen van de vorderingen die het land sinds de toetreding tot de EU in 2004 heeft gemaakt met de implementatie van Europese regelgeving. Timmermans heeft onder meer ontmoetingen met zijn Slowaakse ambtgenote Algayerova en met vice-premier Caplovic. Ze zullen daarbij spreken over het verder uitbouwen van de relaties met Nederland op het gebied van economie, cultuur en ontwikkelingssamenwerking.

Verder houdt Timmermans een lezing op de Comenius Universiteit in Bratislava, waarbij hij spreekt over de Nederlandse ervaringen met de invoering van de euro en de versterking van regionale samenwerking met buurlanden Duitsland en België , over de discussie rond het EU Hervormingsverdrag en over het belang van een gezamenlijk Europees klimaat- en energiebeleid.

’s Avonds woont staatssecretaris Timmermans een bijzondere voorstelling van het Nederlands Danstheater II bij, ter ere van de zestigste verjaardag van de voormalig artistiek directeur van het NDT, Jiri Kylián. Het is de eerste keer dat het Nederlands Danstheater in Slowakije optreedt. De Slowaken zien reikhalzend uit naar de terugkeer van Kylián, die ook zij zien als een nationale held.

Het nationale ballet van Slowakije wordt sinds kort geleid door de Nederlandse Slowaak Mario Radacovski. Radacovski kwam als jonge Slowaakse danser en vluchteling naar Nederland en vervolgde een lange loopbaan bij het NDT. Hij kreeg, net als Kylián, de Nederlandse nationaliteit. Hij neemt zijn Nederlandse en NDT-ervaring zo terug naar Slowakije. “Met Kylián en Radacovski heeft Nederland twee waardige culturele ambassadeurs”, aldus Timmermans.