Timmermans verwelkomt transatlantisch overleg voor emmissiehandel

Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) woont maandag in Lissabon de lancering bij van een internationaal platform dat zich zal buigen over het verbreden van emissiehandelsystemen.

Het platform, het International Carbon Action Partnership (ICAP), heeft als doel op transatlantisch niveau te spreken over de mogelijkheden om Amerikaanse en Europese emissiehandelsystemen te koppelen. Het is voor de eerste keer dat Canadese, Amerikaanse en Europese overheden over een gezamenlijk emissiehandelsysteem praten.

Timmermans benadrukte dat een wereldwijd gekoppeld systeem essentieel is voor de bestrijding van klimaatverandering. Hij pleitte voor een geïntensiveerde dialoog over verbreding en koppeling van emissiehandelsystemen. “De EU en andere grote industrielanden moeten bereid zijn om het bedrijfsleven de investeringszekerheid te bieden die nodig is om een werkelijk effectief klimaatbeleid te realiseren. Dit kan alleen door middel van een wereldwijd systeem voor emissiehandel”.

Het politieke startschot van International Carbon Action Partnership is een belangrijk signaal. “Er moet echter nog veel gebeuren voor we zover zijn dat we werkelijk zo'n internationaal systeem hebben. Daarom wil Nederland graag haar expertise op dit terrein aanbieden”, aldus Timmermans. Nederland heeft grote expertise op het terrein van internationale financiële markten en staat bekend als een pionier op het gebied van verhandelbare emissierechten. “Ik hoop het Nederlandse bedrijfsleven bij dit project te betrekken en daarmee ICAP Nederlandse expertondersteuning te bieden”.

De lancering van het ICAP werd bijgewoond door vertegenwoordigers van nationale en regionale overheden, waaronder de voorzitter van de Europese Commissie Barroso, gouverneur van New York Spritzer, premier van Brits-Columbia Campbell en de Duitse milieuminister Gabriel. Het ICAP is een initiatief van het Portugese voorzitterschap van de Europese Unie.