Timmermans: "Waarom ik in Europa geloof"

Tijdens zijn bezoek aan Slowakije hield staatssecretaris Timmermans een toespraak voor studenten van de Comenius Universiteit in Bratislava.

Timmermans vertelde de studenten aan de hand van het leven van de Tsjechische filosoof Comenius waarom hij in Europa gelooft.

Comenius, de naamgever van de universiteit, verliet zijn vaderland in 1656 wegens godsdienstconflicten en onderdrukking en bracht de laatste vijftien jaar van zijn leven in Nederland door. Dit maakte hem volgens Timmermans tot een schoolvoorbeeld van iemand met een Europese identiteit in een periode dat Europa werd verscheurd door conflicten. Aan de cyclus van elke dertig jaar oorlog kwam pas na de Tweede Wereldoorlog een einde, dankzij de Europese samenwerking.

Timmermans sprak onder andere over de in Nederland heersende scepsis over Europa en de uitbreiding van de EU. “Veel Nederlanders zijn bang om de Nederlandse verworvenheden kwijt te raken”, zo stelde Timmermans, “maar daarin is Nederland niet uniek. Inwoners van veel lidstaten zijn bang om hun culturele identiteit te verliezen. Ze zien de EU als een grote wasmachine, waar de diversiteit van Europa, gewassen op een te hoge temperatuur, grijs uitkomt”, zo sprak de staatssecretaris. “Die angst begrijp ik, maar is niet terecht”.

Gevraagd naar zijn visie op een mogelijk referendum in Nederland antwoordde Timmermans dat hij erop vertrouwt dat een meerderheid in het parlement het regeringsstandpunt zal ondersteunen. “Maar de Kamer is nu eerst aan zet”, aldus Timmermans.