Timmermans wil positie van het Afrikaans versterken

Staatssecretaris Timmermans vindt dat de positie van de Afrikaanse taal moet worden verbeterd. Dat zei hij woensdag tijdens een gesprek met de Zuid-Afrikaanse minister voor Kunst en Cultuur, Pallo Jordan.

Timmermans wil af van de reactie om het Afrikaans te associëren met apartheid. “In Zuid-Afrika heeft na een pijnlijke geschiedenis verzoening plaatsgevonden en het Afrikaans moet worden ontdaan van de associaties met politiek en onderdrukking. De taal behoort niet toe aan het apartheidsregime, maar aan meerdere bevolkingsgroepen. De rol van het Afrikaans als lingua franca van de Nederlanders, de Vlamingen, de Namibiërs en de Zuid-Afrikanen is veel te weinig bekend.”, aldus Timmermans.

Nederland en Zuid-Afrika gaan de culturele samenwerking op verschillende terreinen uitbreiden. Zo gaat Nederland helpen bij het bestrijden van illegale handel in Afrikaanse kunstschatten. Ook gaan de beide landen samenwerken op het gebied van scholing van museumcuratoren, de digitalisering van de VOC-archieven en onderwaterarcheologie. Voor de kust van Zuid-Afrika liggen nog wrakken uit de tijd van de VOC die nog niet in kaart zijn gebracht.

Donderdag sprak Timmermans met de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pahad over het energievraagstuk. Zuid-Afrika heeft vaak te kampen met stroomuitval, vanwege onvoldoende capaciteit bij de energiemaatschappijen. “Een positieve bijkomstigheid daarvan is”, stelde Pahad, “dat het de discussie over alternatieve energiebronnen openbreekt”. De bewindspersonen zien windenergie als een van de onderwerpen waarop Nederland en Zuid-Afrika in de toekomst nauwer kunnen gaan samenwerken.

Verder spraken de bewindslieden over de politieke, economische en culturele betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika. Deze discussie zal later dit jaar tijdens een bilaterale ontmoeting in Den Haag worden voortgezet.