Timmermans ziet verbetering in Bulgaarse kindertehuizen

“Er moet nog veel gebeuren, maar het ziet er goed uit.” Dat zei staatssecretaris Timmermans dinsdag naar aanleiding van zijn vervolgbezoek aan een kindertehuis in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

“De gezondheid van de kinderen in Mogilino wordt nu iedere dag gevolgd door specialisten van Unicef. Maar nog belangrijker is, dat de Bulgaarse autoriteiten hebben besloten de kinderen over te plaatsen en het tehuis op termijn helemaal te sluiten”, aldus Timmermans (Europese Zaken).

Eerder dit jaar zorgde een BBC-documentaire (‘Bulgaria’s abandoned children’) over het kindertehuis in Mogilino voor veel verontwaardiging, zowel in Bulgarije als in andere EU-lidstaten. In de documentaire is te zien dat de kinderen in het tehuis er slecht aan toe zijn. Afgelopen februari bracht Timmermans een bezoek aan het tehuis in Mogilino, om de situatie met eigen ogen te zien. Vandaag ging hij terug om te bekijken of de situatie in de tehuizen de afgelopen maanden is verbeterd.

Timmermans ging onder andere langs bij Didi, een van de hoofdpersonen uit de BBC-documentaire. Zij woont inmiddels in een opvanghuis in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar ze goed wordt verzorgd en beroepsonderwijs volgt. “Ik ben blij dat het beter gaat met Didi,” zei Timmermans, “Maar om ervoor te zorgen dat de alle kinderen in de toekomst goede zorg ontvangen, is het belangrijk dat Nederland de Bulgaarse regering hierin blijft ondersteunen.”

Ter ondersteuning van de verdere kwaliteitsverbetering in de Bulgaarse jeugdzorg ondertekende Timmermans een contract van € 300.000,- met Unicef. Hiermee zal Unicef lokale overheden assisteren bij het verbeteren van de voorzieningen en het opstellen van een regionale planning voor sociale dienstverlening.