Toenemende wereldwijde homohaat baart Koenders zorgen

Minister Koenders vaart morgen mee met de botenparade tijdens Amsterdam Gay Pride. Hij vraagt hiermee aandacht voor de slechte positie van homoseksuelen in ontwikkelingslanden.

“Homoseksualiteit blijft in veel ontwikkelingslanden een gevoelig thema. Verandering van mentaliteit en afschaffing van strafbaarstelling zijn een kwestie van lange adem. Ik vind het van belang om op een dag als deze aandacht te vragen voor al die landen waar homoseksuelen nog niet door de samenleving geaccepteerd worden. Ik maak me ook grote zorgen over de schrikbarende toename van homohaat in de rest van de wereld, ook in Nederland. Dat is ook een reden om mee te varen”, aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Vorig jaar zomer riep Koenders alle ambassades in partnerlanden op om onderzoek te doen naar de positie van homoseksuelen. Sindsdien zijn diverse acties ondernomen. Koenders: “In Rwanda, Senegal en Mozambique is het thema bij de autoriteiten aan de orde gesteld, in Egypte en Senegal is actie ondernomen naar aanleiding van arrestaties op grond van geaardheid, en ambassades in Bangladesh, Bolivia, Burundi, Guatemala en Mozambique steunen projecten en organisaties op dit gebied.”