Toppositie is erkenning voor kwaliteit ontwikkelingsbeleid

Minister Koenders is blij met de koppositie van Nederland op de Global Development Index. “Deze toppositie is een internationale erkenning voor de kwaliteit van ons ontwikkelingsbeleid".

Het is voor Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) “een uitdaging om deze koppositie ook de komende jaren vast te houden. Armoede, conflict en milieu zijn de grote uitdagingen van deze tijd; de index laat zien dat we op de goede weg zijn”.

De wereldwijde ontwikkelingsindex geeft per jaar aan hoe ontwikkelingsvriendelijk het beleid van 21 rijke landen is op basis van metingen op zeven afzonderlijke beleidsterreinen waar belangen van ontwikkelingslanden in het geding zijn. Naast omvang en kwaliteit van de hulp worden ook gebieden als handel, investeringen, milieu, veiligheid, technologie en migratie meegenomen in de meting. Nederland staat net als vorig jaar eerste op deze lijst, gevolgd door drie Scandinavische landen.

Nederland scoort op vrijwel alle beleidsterreinen bovengemiddeld. De eerste plaats heeft Nederland vooral te danken aan hoge scores op de omvang en kwaliteit van de hulp, het beleid ter bevordering van investeringen in ontwikkelingslanden, en het milieubeleid. Op andere gebieden behoort Nederland nog niet tot de absolute top, o.a. op het gebied van migratie (minder migranten en studenten uit ontwikkelingslanden), veiligheid (deelname aan vredesmissies), en het handelsbeleid.

De minister vindt het positief dat een aantal Europese landen hun positie de afgelopen jaren aanzienlijk hebben verbeterd. Koenders: “Deze ontwikkeling biedt uitzicht op een sterker Europees ontwikkelingsbeleid en dat is van belang omdat verdere vooruitgang op het gebied van handel vooral in Europees verband geboekt kan worden.” Veiligheidsbeleid staat centraal in het nieuwe ontwikkelingsbeleid van minister Koenders.

De Global Development Index is een initiatief van het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituut Centre for Global Development. De index 2007 wordt vandaag in Washington gepresenteerd.