Tsvangirai op Nederlandse ambassade in Harare

De Zimbabwaanse oppositieleider Tsvangirai verblijft sinds zondag tijdelijk op de Nederlandse ambassade in Harare. Hij had Nederland hierom verzocht naar aanleiding van zorgen over zijn veiligheid.

De voorman van de Movement voor Democratic Change trok zich zondag terug uit de tweede ronde van de presidentsverkiezingen die 27 juni in Zimbabwe plaatsvinden. Vanwege systematische intimidatie en geweld van de regering en haar partij ZANU-PF is een eerlijk stembusgang volgens Tsvangirai niet langer mogelijk.

Nederland zet zich in Zimbabwe in om mensenrechtenverdedigers te steunen en de slachtoffers van geweld en intimidatie te beschermen. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) reageerde daarom positief op het verzoek van de oppositieleider. “Als Tsvangirai veiligheid zoekt op de NL ambassade is hij welkom,” aldus Verhagen.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamnwerking) heeft Tsvangirai in april gesproken in Accra. "Toen was al duidelijk dat hij zich grote zorgen maakte over zijn veiligheid en over een eerlijk verloop van de verkiezingen," aldus Koenders.

Nederland geeft ruim vijf miljoen euro uit aan noodhulp voor de bevolking, onder meer via het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Via het mensenrechtenfonds van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontvangen maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers 1,6 miljoen euro steun.