Veel steun voor opbouw in Afghanistan

De Nederlandse regering is blij met de steun die de internationale gemeenschap heeft uitgesproken voor de opbouw van Afghanistan.

Dat heeft minister Koenders gezegd tijdens een donorconferentie, die vandaag in Parijs is gehouden. "Op de conferentie zijn afspraken gemaakt over een grotere coordinerende rol van de Verenigde Naties bij de hervormingen in Afghanistan. Dat was hard nodig", aldus Koenders, die verheugd is met de vooruitgang die ook is geboekt bij de opening van het VN-kantoor in Tarin Kowt.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is van mening dat er veel is bereikt in de afgelopen zes jaar bij de opbouw van het land. "Zes miljoen kinderen gaan naar school, bijna iedere Afghaan heeft toegang tot gezondheidszorg en de economische ontwikkeling is veelbelovend. Daarom moet de samenwerking met de Afghaanse regering versterkt worden", aldus Koenders.

"De strijd tegen de Taliban kan alleen gewonnen worden als de Afghaanse regering steun van de hele bevolking krijgt bij de opbouw van het land. Politieke geschillen met tegenstanders moeten worden overwonnen. Er is geen militaire oplossing van het conflict met de Taliban, ook niet in Uruzgan. Slechts een politiek verzoeningsproces, dat wordt geleid door de Afghaanse regering, leidt tot een duurzame vrede in Afghanistan", aldus Koenders.

De Nederlandse regering verbindt voorwaarden aan de 210 miljoen die is toegezegd voor de komende drie jaar aan Afghanistan. "Het is van belang dat er een stringenter anti-corruptiebeleid wordt gevoerd en er beter bestuur komt"; aldus Koenders. Daarnaast sprak hij over de noodzaak van een moratorium op de doodstraf.
Er was tijdens de conferentie ook aandacht voor de slecht functionerende politiemacht, de ondoorzichtige benoemingen van lokale bestuurders en het ontbreken van een kieswet en een onafhankelijke kiescommissie, die de verkiezingen in 2009 moet voorbereiden.

Koenders is teleurgesteld in de voortgang bij de hervorming van de justitiesector. Vorig jaar heeft de Nederlandse regering 15 miljoen beschikbaar gesteld, maar Koenders heeft nog geen goed plan gezien. "Als ik niet binnen twee maanden een goed voorstel krijg, haal ik het geld voor dat programma terug", aldus Koenders.