Verhagen: 775 miljoen voor veiligheid en wederopbouw Afghanistan

Nederland trekt de komende jaren nog eens 775 miljoen euro uit voor de veiligheid en wederopbouw van Afghanistan. Dat verklaarde minister Verhagen bij het begin van een tweedaags werkbezoek van de Afghaanse president Karzai aan Nederland.

Het grootste deel van de Nederlandse steun, 565 miljoen euro, is een bijdrage aan de in Afghanistan gestationeerde NAVO-macht ISAF. Het overige deel, 210 miljoen euro, zal worden besteed aan ontwikkelingssamenwerking. Daarmee zullen de totale Nederlandse uitgaven van 2006 tot en met 2011 ruim 1,5 miljard euro bedragen.

"Nederland laat met de rest van de internationale gemeenschap zien dat Afghanistan ook in de toekomst op ons kan rekenen," aldus minister Verhagen. Dat is niet alleen in het belang van de Afghanen, maar ook in ons eigen belang. Want meer dan ooit is de veiligheid en stabiliteit in
Afghanistan verbonden met onze veiligheid hier."

President Karzai werd na zijn landing op de luchthaven van Rotterdam verwelkomd door een erehaag. Minister Verhagen toonde zich blij over zijn komst. "Het bevestigt de band tussen onze landen, waar al 10 duizend Nederlandse militairen en civiel personeel onder moeilijke
omstandigheden hun missie hebben vervuld. Het bezoek van president Karzai geeft nog eens aan hoezeer Afghanistan onze inzet en offers waardeert."

Vandaag voert president Karzai besprekingen met premier Balkenende en de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken), Van Middelkoop(Defensie) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Dinsdag wordt de president een lunch aangeboden door koningin Beatrix op Paleis Huis ten Bosch. Verder heeft hij ontmoetingen met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, militairen, vertegenwoordigers van ontwikkelingsorganisaties, het bedrijfsleven en de academische wereld.

Minister Verhagen prees de president, die de loodzware taak heeft om een einde te maken aan dertig jaar verwoesting en verdriet in zijn land. "President Karzai heeft met hulp van ons en anderen al veel bereikt, maar er moet ook nog veel gebeuren. Afghanistan zal steeds meer op eigen benen moeten staan. Met een eigen leger en politie, en met een goed bestuur dat toeziet op respect voor de mensenrechten."