Verhagen: actieve internationale rol belangrijk voor toekomst Nederland

"Een actieve internationale rol van Nederland is essentieel voor de toekomst van ons land, voor het welzijn en de veiligheid van de gehele bevolking."

Dat zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) donderdag tijdens de behandeling van de begroting van zijn ministerie in de tweede kamer. De Nederlandse samenleving heeft baat bij een actieve Nederlandse rol in het buitenland. Om die reden zal Verhagen de komende jaren veel aandacht besteden aan verbreding van het draagvlak van het Nederlanse buitenlandbeleid onder de Nederlanders. Om dat te bereiken trekt de minister onder andere het land in om zijn beleid toe te lichten. Daarnaast wil hij van tijd tot tijd burgers uitnodigen met hem mee te reizen naar het buitenland. Buitenlandse Zaken biedt ook over enige tijd geïnteresseerden de mogelijkheid om een ambassadeur uit te nodigen en hem of haar te laten vertellen over het werk als diplomaat.

Minister Verhagen zet mensenrechten centraal is zijn buitenlandbeleid. Mensenrechten gelden voor iedereen, altijd en overal. Verhagen besteedt extra aandacht aan de het tegengaan van marteling en doordstraf, de verbetering van godsdienstvrijheid en de rechten van onder meer homoseksuelen, vrouwen en kinderen. Prioriteit bij kinderrechten zijn de uitbanning van schrijnende vormen van kinderarbeid als slavernij en prostitutie. Om dit te bereiken wil Verhagen niet alleen politieke middelen inzetten, maar ook investeren in educatie, sociale mobilisatie en armoedebestrijding.

Mensenrechten zijn een onderdeel van de internationale rechtsorde. Een sterke internationale rechtsorde bevordert een rechtvaardige en veilige wereld. Om die reden zal Nederland de komende jaren inzetten op voortdurende ontwikkeling en verbetering van deze orde. De huidige internationale rechtsorde is toegesneden op conflicten tussen staten. Maar op dit moment vormen conflicten binnen staten en terroristische groeperingen die niet zijn gebonden aan één plaats of ideologie, de grootste bedreiging van vrede en veiligheid. Daar zal de internationale rechtorde passende antwoorden op moeten vinden.