Verhagen bedankt aanklager Joegoslavië-tribunaal voor inzet

Minister Verhagen sprak vanochtend met scheidend openbaar aanklager van het Joegoslavië-tribunaal, Carla del Ponte. Verhagen bedankte Del Ponte voor haar inzet voor het tribunaal.

“Ik heb bijzonder veel waardering voor Del Ponte's inzet voor het Joegoslavi ë-tribunaal en de manier waarop ze in de praktijk heeft bijgedragen aan het gezicht van Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld”, aldus Verhagen.

Na acht jaar stopt de Zwitserse Del Ponte met haar werk als hoofdaanklager. Onder haar bewind zijn 91 verdachten van oorlogsmisdaden naar het tribunaal in Den Haag gehaald. Nederland heeft zich altijd sterk gemaakt voor medewerking van Servië aan het Joegoslavië-tribunaal, waar Del Ponte haar dank over uitsprak. Del Ponte heeft buitengewoon veel waardering voor het Nederlandse standpunt dat Servië volledig moet samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal. Nederland ondertekent de Stabilisatie en Associatie Overeenkomst tussen Servië en de Europese Unie alléén op voorwaarde dat Servië volledige medewerking verleent aan het tribunaal.

Del Ponte bedankte Verhagen (Buitenlandse Zaken) ook voor de Nederlandse gastvrijheid ten aanzien van het Joegoslavië-tribunaal. Nederland hecht veel waarde aan versterking van de internationale rechtsorde. Een aantal belangrijke internationale hoven als het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof en het Joegoslavië-tribunaal, is in Den Haag gehuisvest.