Verhagen: Benelux-politiek krijgt nieuwe impuls

De Benelux-landen gaan nog intensiever samenwerken op het gebied van buitenlands politiek. Dat was de uitkomst van informeel overleg van minister Verhagen met zijn Belgische en Luxemburgse collega’s De Gucht en Asselborn in Den Haag.

De Benelux-landen overleggen gewoonlijk voor het begin van vergaderingen van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken en van een Europese Raad. 'Maar we willen in de toekomst enkele thema's van de Europese buitenlands politiek tijdiger en diepgaander onder elkaar bespreken,' verklaarde Verhagen (Buitenlandse Zaken) vanavond. 'Zo zorgen we ervoor dat we als Benelux ons gewicht in de EU meer doen voelen.'

De ministers toonden zich tevreden met de voortgang van de onderhandelingen over een nieuw Benelux-verdrag in 2010. Dit verdrag regelt de samenwerking tussen de drie landen, vooral op gebieden waar de integratie van Europese Unie nog minder ver is gevorderd. Het nieuwe verdrag wordt afgeslankt, en achterhaalde taken en overbodige commissies worden geschrapt.

Nederland, België en Luxemburg willen meer dan vroeger oplossingen vinden voor praktische problemen bij uitvoering van grensoverschrijdende wet- en regelgeving. Daarbij gaat het om vervolmaking van de interne markt, versterking van de justitiële en politiële samenwerking en de bevordering van duurzaamheid.