Verhagen bepleit kritische dialoog met Cuba

Nederland wil een dialoog aangaan met Cuba waarin mensenrechten en democratie centraal staan. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Verhagen vanochtend in de Tweede Kamer. "De ontwikkelingen op deze gebieden, bijvoorbeeld de vrijlating van de politieke gevangenen, zullen de voortgang bepalen."

Cuba is het enige land in Latijns-Amerika dat vrijwel elke vorm van vrije meningsuiting onderdrukt. De mensenrechten en de democratie worden door de autoriteiten niet gerespecteerd. De armoede in het land is groot.

De Cubaanse leider Fidel Castro werd in januari opgevolgd door zijn broer Raúl. Of dat zal leiden tot echte politieke, economische en sociale veranderingen is moeilijk te voorspellen. Cuba stelt zich de laatste maanden opener op tegenover de Europese Unie, en heeft enkele kleine stappen genomen die tot meer vrijheid van de bevolking kunnen leiden.

"Nederland zal deze signalen op hun merites beoordelen", kondigde Verhagen aan. "We geloven de Cubaanse leiders dus niet op hun mooie blauwe ogen." Nederlandse contacten met Cuba zullen in eerste instantie worden onderhouden op ambtelijk niveau. Alleen als een dialoog inhoudsvol is en concrete resultaten oplevert, kan er voortgang worden geboekt.

"De vreedzame oppositie in Cuba mag niet vergeten worden", benadrukte Verhagen. "Zij verdient onze nadrukkelijke steun." Daarom blijft de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Havana mensenrechtenverdedigers en hun families helpen en hun organisaties financieel steunen uit het Mensenrechtenfonds.