Verhagen bespreekt Afghanistan met nieuwe Britse collega

Minister Verhagen sprak donderdag in Londen met zijn nieuwe Britse collega David Miliband. Verhagen was de eerste gast die Miliband ontving sinds zijn aantreden als minister van Buitenlandse Zaken.

De ministers spraken onder meer over Afghanistan, het EU wijzigingsverdrag, Kosovo en Zimbabwe. Tijdens hun ontmoeting veroordeelde Verhagen de terroristische acties in Londen en Glasgow van vorige week en noemde ze " misdadig en onmenselijk". "Nederland steunt Groot-Brittannië in diens strijd tegen het terrorisme", aldus de minister.

Verhagen benadrukte de zeer goede relaties tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Hij bedankte Miliband in het bijzonder voor de uitstekende samenwerking in Zuid-Afghanistan waar de Britse generaal Page onlangs het bevel over de ISAF-troepen overnam van zijn Nederlandse collega Van Loon. Nederland heeft een politiek adviseur gedetacheerd bij Page.

Minister Verhagen uitte zijn zorg over de burgerslachtoffers in Afghanistan. "ISAF doet zijn uiterste best om de Afghaanse burgerbevolking te beschermen. Door de terroristische methodes van de Taliban kunnen burgerslachtoffers helaas niet onder alle omstandigheden worden voorkomen", aldus Verhagen.