Verhagen bevriest financiële tegoeden Samir A.

Minister Verhagen heeft de financiële tegoeden bevroren van de wegens het beramen van terroristische aanslagen veroordeelde Samir A., Mohammed C. en Soumaya S. De drie zullen ook worden voorgedragen voor plaatsing op de EU-terrorismelijst.

‘Dat is belangrijk om te voorkomen dat dergelijke personen aan geld kunnen komen om weer terroristische plannen uit te voeren,’ aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). ‘Het is een goede manier om de samenleving te beschermen tegen aanslagen.’

Samir A., Mohammed C. en Soumaya S. werden in december 2006 in de zogeheten Piranha-zaak veroordeeld wegens het beramen van een terroristische aanslag in of bij het AIVD-gebouw in Leidschendam en van het beramen van moorden op Nederlandse politici. De maatregel betekent dat de drie niet vrij kunnen beschikken over hun geld. Wel kunnen ze toestemming vragen om periodiek geld op te nemen voor de kosten van hun dagelijks levensonderhoud.

De minister van Buitenlandse Zaken is op grond van de VN-resolutie 1373 gemachtigd om de tegoeden van veroordeelde terroristen te bevriezen. De maatregel staat los van een strafrechtelijk traject en wordt regelmatig getoetst. Als er van de betrokkenen geen dreiging meer uitgaat, kan de minister kan de bevriezing na overleg met zijn collega’s van Financiën en Justitie weer ongedaan maken. Er bestaat een mogelijkheid om de bevriezing bij de bestuursrechter aan te vechten.