Verhagen blij met aanvaarding VN-resolutie over doodstraf

De Verenigde Naties (VN) aanvaardde donderdag een resolutie over een moratorium op de doodstraf. Minister Verhagen beschouwt dit als een belangrijke stap op weg naar wereldwijde afschaffing.

De resolutie, ingediend door onder meer de Europese Unie, roept landen op een moratorium in te stellen op uitvoering van de doodstraf, als stap naar volledige afschaffing. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) is zeer verheugd over aanvaarding. “Dat de resolutie is goedgekeurd, geeft aan dat er internationaal steun is voor de volledige afschaffing van de doodstraf. Ik beschouw dit als een belangrijke stap in de goede richting.”

Tot vlak voor de stemming was het onzeker of de resolutie in de huidige vorm zou worden aangenomen. Tegenstanders dienden amendementen in die de strekking zouden hebben ondergraven. Nederland heeft zich met succes ingezet om juist de verwijzing naar volledige afschaffing van de doodstraf in de tekst te handhaven. Tien jaar geleden lukte het de EU nog niet een vergelijkbare resolutie door de VN aanvaard te krijgen.

Wereldwijde afschaffing van de doodstraf is een van de hoofdpunten in het buitenlands beleid van Nederland. Verhagen heeft in zijn onlangs gepresenteerde mensenrechtenstrategie ‘Naar een menswaardig bestaan’ aangekondigd dat Nederland zich daar in de komende jaren met volle kracht voor blijft inzetten.