Verhagen: blijven strijden tegen doodstraf

“De strijd tegen de doodstraf blijft hard nodig.” Dat zegt minister Verhagen in reactie op het vandaag verschenen jaarrapport van Amnesty International waaruit blijkt dat in 2007 wereldwijd meer dan 1250 mensen ter dood zij gebracht.

Volgens het Amnesty-rapport zijn er afgelopen jaar in 24 landen doodstraffen voltrokken. Bijna 90% van alle executies vindt plaats in China, de VS, Iran, Saudi-Arabië, en Pakistan. In de laatste drie landen is het aantal executies bovendien fors toegenomen. In veel landen wordt de doodstraf toegepast in strijd met de internationale standaarden: voor minderjarigen, na een oneerlijk proces, voor lichtere misdrijven en voor overspel.

“Dat zijn zorgelijke ontwikkelingen”, vindt Verhagen (Buitenlandse Zaken). “ Het recht op leven geldt voor iedereen, altijd en overal. Daarom gaan we als Nederland en als Europese Unie door met het ijveren voor afschaffing van de doodstraf.”

In november nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties mede op aandringen van Nederland voor het eerst een resolutie aan voor de instelling van een wereldwijd moratorium op de doodstraf. “We moeten landen overhalen tot die meerderheid toe te treden, en tegelijk ons standpunt blijven uitdragen bij de taaie tegenstanders van afschaffing”, aldus de minister.