Verhagen: druk op Sudan blijven uitoefenen

Om de Sudanese regering te stimuleren mee te werken aan een oplossing voor de humanitaire crisis in Darfur, moeten sancties boven de markt blijven hangen, vindt minister Verhagen.

De minister (Buitenlandse Zaken) woonde maandag in Parijs een conferentie bij van de Sudancontactgroep over Darfur. Op de bijeenkomst gaven de aanwezige landen hun steun aan de plannen van de Verenigde Naties (VN) en de Afrikaanse Unie (AU). De plannen omvatten onder meer de stationering van een vredesmacht van 20.000 man in Darfur en een bemiddelingspoging tussen de regering en de rebellen. Minister Verhagen betreurde het dat de AU niet aanwezig was bij de conferentie.

De Sudancontactgroep is een coördinatiegroep van landen en organisaties die nauw betrokken zijn bij het vredesproces in Sudan. De groep is voor deze gelegenheid uitgebreid met enkele andere belangrijke actoren waaronder China, Zuid Afrika en Egypte. Nederland hecht belang aan stabiliteit, vrede en het verbeteren van de armoedesituatie in Sudan en is actief betrokken bij het verbeteren van de humanitaire en veiligheidssituatie in Darfur.