Verhagen en Koenders beoogd ministers

Maxime Verhagen en Bert Koenders zijn beoogd ministers, respectievelijk van Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking. Frans Timmermans is beoogd staatssecretaris van Europese Zaken.

Formateur Balkenende heeft deze week afspraken gemaakt over de beoogde bewindspersonen met de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie. Vandaag ontving de formateur de beoogd ministers, waaronder Verhagen (CDA) en Koenders (PvdA). De komende dagen zal Balkenende gesprekken voeren met Timmermans (PvdA) en de overige beoogd staatssecretarissen.

Maxime Verhagen is momenteel lid en fractievoorzitter van de Tweede-Kamerfractie van het CDA. Voordat hij fractievoorzitter werd hield hij zich in de Kamer vooral bezig met buitenlandse zaken, Europese zaken en defensie. Daarvoor was hij lid van het Europees Parlement en beleidsmedewerker van de CDA-Tweede-Kamerfractie.

Bert Koenders is momenteel lid van de Tweede-Kamerfractie van de PvdA en woordvoerder buitenlandse zaken. Daarnaast was hij lid van de enquêtecommissie Srebrenica. Daarvoor was hij beleidsmedewerker van de fractie, European director Parlementarians for Global Action, politiek adviseur van de Verenigde Naties in zuidelijk Afrika en medewerker van de Europese Commissie.

Frans Timmermans is momenteel lid van de Tweede-Kamerfractie van de PvdA en houdt zich bezig met Europese zaken en defensie. Daarnaast is hij ondervoorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. Timmermans was eerder adviseur en particulier secretaris van dr. Max van der Stoel, Hoge Commissaris voor de nationale minderheden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).