Verhagen en Koenders optimistisch over voortgang Afghanistan

De internationale missie in Afghanistan vordert gestaag. Donoren werken beter samen en de Afghaanse regering neemt meer verantwoordelijkheid voor de eigen veiligheid en ontwikkeling. Dat zeiden ministers Verhagen en Koenders gisteren in een voortgangsoverleg met de Tweede Kamer over de situatie in Afghanistan.

“De internationale solidariteit met de Afghaanse bevolking groeit. Binnenkort zijn militairen uit negentien landen aktief in Zuid-Afghanistan”, verklaarde Verhagen (Buitenlandse Zaken). Ook neemt het Afghaanse leger geleidelijk meer veiligheidstaken over van de NAVO, waaronder in Kabul en in Uruzgan. “ Afghanisering is het sleutelwoord voor het slagen van de wederopbouw”, aldus Verhagen.

De ministers zijn blij met het besluit van de Veiligheidsraad om de VN-missie onder leiding van de Noor Kay Eide een krachtige rol te geven bij de coö rdinatie van de internationale hulp aan Afghanistan. Het werk van de NAVO, Europese Unie en de Verenigde Naties wordt daarmee beter op elkaar afgestemd.

Volgens Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is duurzame wederopbouw niet eenvoudig maar worden ‘gestaag’ resultaten geboekt. De economische groei is indrukwekkend en de Afghaanse regering slaagt er in de bevolking te bereiken met noodzakelijke diensten als onderwijs en gezondheidszorg. “Ontwikkeling, zeker als je begint op een niveau dat zo laag is als het niveau in Afghanistan, vraagt tijd en geduld”, aldus Koenders, die tien miljoen euro extra steekt in de ontwikkeling van de landbouw in Uruzgan.

In juni vindt in Parijs een internationale donorconferentie plaats voor Afghanistan. Nederland zal speciale aandacht vragen voor de opbouw van de politie, mensenrechten en de verbetering van het Afghaans bestuur in de provincies.