Verhagen en Koenders verwelkomen akkoord openstelling Gazaanse grens

Ministers Verhagen en Koenders hebben verheugd gereageerd op het akkoord tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit om de grensovergang tussen de Gazastrook en Israël open te stellen voor de export van Gazaanse landbouwproducten.

Het akkoord - voor de duur van het oogstseizoen - betekent de redding van de landbouwsector in Gaza, waarvan vele duizenden families voor hun inkomen afhankelijk zijn. De grenzen zullen worden opengesteld zodra de veiligheidsafspraken zijn uitgevoerd die de Israëlische en Palestijnse autoriteiten hebben gemaakt.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) hopen dat het akkoord een bijdrage levert aan de verlichting van de uiterst moeilijke situatie waarin de Palestijnse bevolking zich, met name in Gaza, bevindt. De bewindslieden beschouwen het besluit als een positief signaal aan de vooravond van de internationale bijeenkomst over het Midden-Oosten die op 27 november in Annapolis (Verenigde Staten) zal plaatsvinden.

Beide ministers en Nederlandse diplomaten ter plaatse hebben zich de afgelopen maanden ingespannen voor opening van de Gazaanse grenzen. Verhagen heeft daarover herhaaldelijke persoonlijk contact gehad met zijn Israëlische ambtsgenoot Livni en de Palestijnse president Abbas en premier Fayyad.

Gaza exporteert onder andere bloemen en fruit die met Nederlandse steun van ongeveer vier miljoen euro, zijn geteeld. De oogst komt grotendeels op Nederlandse veilingen. Blijvende sluiting van de grensovergang betekent voor Nederland aanzienlijke kapitaalvernietiging en voor Palestijnse boeren waarschijnlijk het einde van hun bedrijf.