Verhagen en Timmermans in Luxemburg voor nieuw verdrag

Bij de onderhandelingen over een nieuw Europees verdrag heeft Nederland vooruitgang geboekt met een aantal "substantiële wijzigingen". "Maar," waarschuwde staatssecretaris Timmermans, "we zijn er nog lang niet."

Minister Verhagen en Timmermans waren zondagavond verheugd toen bleek dat de andere landen begrip hadden voor de Nederlandse eis om de term "Grondwet" te laten vervallen. De Nederlandse regering wil ook dat de EU-vlag en het Europese volkslied niet in het nieuwe verdrag zullen worden opgenomen. Volgens Nederland wordt daarmee teveel de suggestie van een Europese superstaat gewekt. Ook op dat terrein lijkt de regering steun te krijgen voor het Nederlandse standpunt.

Het kabinet wil dat een nieuw verdrag qua vorm, inhoud en omvang verschilt van de in 2005 in een referendum afgewezen Grondwet. Wel is het kabinet van mening dat een nieuw verdrag nodig is. Naar het zich nu laat aanzien heeft Nederland al een aantal belangrijke concessies van andere EU-landen binnen. Maar staatssecretaris Timmermans waarschuwde maandag dat nog niets definitief vastligt. De belangrijkste beslissingen zullen genomen worden op de top van EU-leiders in Brussel aanstaande donderdag en vrijdag. "We zullen langs de rand van de afgrond gaan. Daar pluk je de mooiste bloemen."

De staatssecretaris verklaarde dat het debat zondag "emotioneel" was. "Het is voor velen een offer om thuis te moeten zeggen dat de grondwet voorbij is." De landen die de meeste problemen hadden met het Nederlandse standpunt zijn België, Italië, Spanje, Griekenland en Oost-Europese landen. Timmermans: ,,Neem Spanje. Daar zei 77 procent van de bevolking in een referendum ja tegen de grondwet. Het is nu voor de Spaanse regering onvoorstelbaar ingewikkeld om tegen de eigen bevolking te moeten zeggen dat de grondwet van tafel is om Nederland tegemoet te komen.''

De Nederlandse regering heeft nog een aantal andere eisen: de rol van nationale parlementen moet sterker worden en de regels voor toetreding van nieuwe lidstaten moeten duidelijk vastgelegd worden in het nieuwe verdrag. Ook de verdeling van bevoegdheden tussen Brussel en de individuele lidstaten moet duidelijker omschreven worden. Zo moet het beleid op het gebied van woningcorporaties en volksgezondheid een Nederlandse aangelegenheid blijven.

Timmermans: "Met al die punten wil het kabinet recht doen aan het oorverdovende nee van de Nederlandse bevolking."