Verhagen en Timmermans verwelkomen EU-uitbreidingsstrategie

Minister Verhagen en staatssecretaris Timmermans verwelkomen de uitbreidingsstrategie die de Europese Commissie dinsdag heeft gepresenteerd.

De kern van de strategie is dat de toetredingscriteria strikt moeten worden toegepast. Verhagen en Timmermans zijn blij met het nieuwe uitbreidingsbeleid. “De nieuwe strategie sluit nauw aan bij de lijn die Nederland steeds heeft uitgedragen”, zo benadrukken de bewindslieden.

De Commissie presenteerde ook de voortgangsrapportages van de landen die streven naar EU-lidmaatschap. Naast de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië en Macedonië, zijn dit Servië, Bosnië-Herzegovina, Albanië, Montenegro en Kosovo. In de rapporten springt Kroatië er in positieve zin uit. De toetredingsonderhandelingen met het land verlopen voorspoedig, maar niettemin vereisen corruptiebestrijding en justitiële hervormingen nog de nodige aandacht.

Over de andere landen is de Commissie aanzienlijk kritischer. Zo hebben de hervormingen in Turkije, mede door de verkiezingsperikelen van het afgelopen jaar vertraging opgelopen ten opzichte van voorgaande jaren. Verhagen deelt de zorgen over Turkije en benadrukt dat de Turkse regering zich zal moeten inspannen om aan alle verplichtingen te voldoen. “Turkije moet de komende tijd concrete resultaten laten zien. Vooral op het gebied van de vrijheid van meningsuiting en religie en het verbeteren van de betrekkingen met Cyprus is nog veel werk te verzetten.”