Verhagen en Van der Hoeven spreken jongerenvereniging nucleaire industrie

De ministers Verhagen en Van der Hoeven spraken vandaag met de Dutch Young Generation, de vereniging van jonge technici die werkzaam zijn in de Nederlandse nucleaire industrie. De bewindspersonen wisselden met hen van gedachten over de toekomst van kernenergie in Nederland.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Van der Hoeven (Economische Zaken) nodigden de Dutch Young Generation (DYG) uit een actieve rol te spelen in de maatschappelijke discussie over energiegebruik en energievoorziening in Nederland. Kernenergie wordt daarin steeds vaker genoemd als mogelijk alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen als olie en gas.

“Nederland blijft niet stil zitten. Als we nu de mogelijkheden voor kernenergie in Nederland in kaart brengen, kan het volgende kabinet snel een beslissing nemen,” zegt Verhagen. “De Dutch Young Generation kan een belangrijke bijdrage leveren, bijvoorbeeld door het organiseren van symposia of het uitwisselen van ervaringen met hun collega’s in het buitenland.”

In het onlangs verschenen Energierapport 2008 kondigden Van der Hoeven, Verhagen en Cramer (Milieu) aan scenario’s te zullen ontwikkelen voor kernenergie in Nederland. Het huidige kabinet neemt zelf geen besluit over de bouw van nieuwe kerncentrales.

De DYG zet zich onder meer in voor het informeren van politici en het Nederlands publiek over de toepassingen van kernenergie. De leden werken onder andere bij Kerncentrale Borssele, NRG Petten en de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval. In het najaar organiseert de DYG samen met de Belgische zusterorganisatie een congres over kernenergie.