Verhagen: EU-verdrag kans voor grensoverschrijdende samenwerking

Een nieuw EU-verdrag biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.

Het geeft bedrijven in grensstreken ruimte barrières te overwinnen. Dat zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vrijdag in een toespraak voor ondernemers en bestuurders in Varsselder (Gelderland). "U woont en werkt in een grensregio. Voor uw dagelijks bestaan is het nodig over die grens heen te kijken. [...] U hebt elkaar nodig en u ziet nut en noodzaak van samenwerking over de grens", aldus de minister.

Den Haag en de EU hechten veel belang aan zogeheten EUregionale samenwerking (regionale grensoverschrijdende samenwerking). "Hoewel de Europese binnengrenzen langzaam vervagen, zitten bestuurlijke, juridische, financiële en fiscale grenzen soms nog behoorlijk in de weg", zei Verhagen. "Het nieuwe verdrag biedt meer ruimte aan de stem van de regio en kan helpen grensbarrières te overwinnen. " De EU geeft daarnaast financiële steun aan diverse projecten die Nederlands-Duitse samenwerking op economisch, ruimtelijk en sociaal-cultureel gebied bevorderen.

Minister Verhagen sprak met de aanwezige ondernemers en bestuurders uit de regio over Europa en hun ervaringen met de dagelijkse praktijk van grensoverschrijdend wonen en werken.